Invatamant
Pina la mijlocul secolului al XlX-lea in Basarabia a existat asa-numitul invatamint bisericesc, in acea perioada invatatorul nu era remunerat. E de la sine inteles ca in acel timp nu exista un program de invatamint fix. De obicei, invatatura se facea in pridvorul bisericii de catre diacul satului. Esenta studiului de atunci consta in lectura textelor cu caractere chirilice, in studierea calendarului bisericesc, a sarbatorilor religioase, a vietii sfintilor apostoli, a invatamintelor de comportament moral, a anumitor reguli sociale, in invatarea rugaciunilor si a diferitelor capitole din Biblie.
In a doua jumatate a anilor '70 ai secolului al XlX-lea se introduc cerinte clare fata de invatamint. De exemplu, pentru divizia I, adica pentru primul an de studiu, se prevedea pentru intregul an cunoasterea literelor dupa table, formarea si scrierea ior dupa modele, scrierea si citirea cifrelor. La religie se prevedea invatarea pe de rost a rugaciunilor in l imba rusa. Pentru anul II se prevedea cunoasterea literelor dupa table si silabe, scrierea numerelor din memorie, calcularea diferitelor numere mentale si scrise. Divizia a IlI-a prevedea cunoasterea si scrierea literelor dupa dictare, citirea curenta, cele patru operati i cu numere intregi, notiuni elementare de istorie si geografie. Metoda principala de predare era cea silabica, conform careia fiecare cuvint se pronunta prin silabe pentru a intelege constructia cuvintelor si a invata a citi, Deseori copiii erau pusi sa invete alfabetul pe de rost cu numele si chipul fiecarei litere, apoi citeau cuvintul cu mai multe litere pe silabe (exemplu: ce-ai, a-pa, do-bro, vo¬da etc.). Dupa un an de silabisire se trecea la citit, invatatorul preda individual si se servea de monitor, nu lipseau nici metodele lui Ion Creanga, redate in amintirile sale din copilarie.
In anii '80 ai secolului al XlX-lea in Basarabia se introduce sistemul „scolilor de zemstva" (ministeriale). In aceste scoli de patru clase programul prevedea urmatoarele sarcini didactice, in clasa I elevul studia scrisul, cititul alfabetului rus dupa abecedar, silabisirea si citirea cuvintelor normale, avind figuri si tablouri in text, scrierea si citirea cifrelor pina la
100. La religie se invatau pe de rost rugaciuni, in clasa a 11-a programul prevedea: scrierea, citirea, dictarea si copierea. De asemenea, erau prevazute mici probleme cu cifre pina la 100, rugaciunile si inceputul Vechiului Testament. In clasa a III- a se cerea o citire pronuntata, dictare, inceput de gramatica, aritmetica cu probleme cu cifre pina la 1000 si masurile . La religie se studiau Vechiul Testament si rugaciunile corespunzatoare, in clasa a l V-a programul prevedea citire libera, dictare si incercari de compunere. La aritmetica se lucra cu cele patru operati i pina la un milion si masurile de suprafata si volum. La geografie se invatau notiunile elementare despre hotare, bogatii si popoare. Istoria prevedea astfel de teme ca nasterea poporului rus, botezul rusilor, istoria lor, date despre familia imperiala. La religie se studiau Vechiul si Noul Testament, rugaciuni si cele 12 sarbatori sfinte. Precizam ca invatamintul se efectua in limba rusa si nu in limba materna Asa cum ar fi fost normal. Din aceasta cauza elevii moldoveni, pe linga faptul ca insuseau cu greu materiile, mai pierdeau si un an pentru studierea fortata a limbii ruse. Prin urmare, studiile durau in realitate cinci ani.
Scoala se intretinea din contul satenilor si al statului. In comparati e cu alte regiuni ale Imperiului Rus, autoritatile guberniale din Basarabia cheltuiau pentru invatamint mijloace financiare foarte modeste. Din acest punct de vedere, la inceputul secolului XX, Basarabia se situa pe ultimul loc intre cele 34 gubernii rusesti.
Scoala parohiala din Siscani a fost deschisa in 1882, iar cea de zemstva in 1897. Printre pedagogii care au activat aici la rascrucea secolelor X1X-XX ii mentionam pe Ana Sadovici, Alexandru Pisarenco si Andrei Ugrinovici. Aproape un deceniu scoala ministeriala a functionat in case arendate de la locuitorii satului. Prima cladire destinata special scolii a fost construita la 5 noiembrie 1908. Numarul copiilor care frecventau atunci scoala oscila in jurul cifrei de 40 persoane. In anul de invatamint 1913/1914 in aceasta institutie invatau 26 baieti si 14 fete. (Kisiniovskiie Eparhial'nae Vedomosti, 1899, p. 509; Otcioti Kisiniovskogo Zemstva za 1898 god,Chisinau, 1899, p.73; Otcioti Kisiniovskoi Uezdnoi Zemskoi Upraviza 1901 god, Chisinau 1901,
p.114; Otcioti Kisiniovskoi Uezdnoi Zemskoi Upravi za 1913 god, Chisinaul913,p.200.)
In perioada administrarii rominesti invatamintul din Basarabia a avut un caracter extrem de benefic pentru populatia din regiune, fiecaruia oferindu-i-se posibilitatea sa studieze in limba materna, incepind cu 1918 in tinut incepe un intensiv proces de constructie a localurilor destinate scolilor satesti, intre 1918-1940 aici au fost construite 1760 noi localuri-incinte care de obicei dispuneau de 3-4 sali de clasa, o cancelarie pentru profesori, un birou pentru directorul scolii etc. in doua decenii de administrare romineasca au fost construite rnai multe scoli decat in peste o suta ani de dominare ruseasca.
S-a schimbat complet si continutul invatamintului. La baza procesului didactic au fost puse ideile apartenentei la neamul rominesc, ale istoriei multimilenare a rominilor, ale eroismului manifestat de catre poporul romin in lupta pentru independenta, dragostea fata de tara, insusirea limbii literare romine, cunoasterea culturii si stiintei europene etc. (Vezi, de exemplu, Anton Moraru, Istoria rominilor. Basarabia si Transnistria. 1812-/993, Chisinau, 1995, p. 225-230.)
in acea perioada aici au profesat pedagogii Serghei Stefan escu, Maria Petrescu, Clara Hanibagiu, Constantin Voronov si Toadcr Elizaveta. Situati a scolii din acel timp este reflectata intr-un proces -verbal din 7 februarie 1942 descoperit de noi la Arhiva Nati onala a Republicii Moldova: „Astazi, 7 februarie 1942, subsemnatul am inspectat scoala primara nr. l din comuna Sapte Sate (Siscani - n.n.) judetul Lapusna constatind cele ce urmeaza: localul in care functioneaza scoala este propriu, arc o sala de clasa destul de incapatoare si locuinta pentru director care nu este locuita.
S-au iacul reparati ile la timp si sub raportul curateniei si aranjamentului nu lasa nimic de dorit sunt perdelute la ferestre si diferite tablouri si lucrari aranjate cu mult gust. Sunt doua posturi si titularii ambelor posturi sunt detAsati , in locul lor in postul unu urmeaza doamna Toader Elizabeta detAsata aici din comuna Lipia judetul Ilfu inca din toamna si conduce si directia scolii de la inceputul anului faCand lectii si cu elevii ambelor posturi.
in postul doi am numit ca suplinitoare pe doamna Hanibagiu Clara absolventa a patru clase secundare. Corpul didactic este la datorie. Recensamintul elevilor s-a facut si s-au gasit 110 copii in virsta de scoala. Din acestia s-au inscris in toate clasele si frecventeaza dupa cum urmeaza:
- Clasa I - inscrisi 61, prezenti 56
- Clasa U - inscrisi 11, prezenti 11
- Clasa III - inscrisi 23, prezenti 23
- Clasa IV-inscrisi 15,prezenti 14
- In total inscrisi 110, prezenti 104,
Frecventa este foarte buna si se datorestc faptului ca doamna Toader Elizabeta este o directoare foarte energica si cu multa grija de conducerea scolii. Nu s-au aplicat amenzi scolare ci s-au aplicat de doamna directoare sistemul convingerilor- vizitind locuinta fiecaruia. Efectul s-a vazut si se confirma inca o data ca scoala este Asa dupa cum este invatatorul.
Material didactic este foarte putin. S-a facut interventie la casa scoalelor pentru material. Mobilierul este suficient si intr-o stare foarte buna. Cooperativa scolara este. Farmacia la fel. S-au colectat o multime de plante medicinale si cite va medicamente farmaceutice. Camin cultural s-a reinfiintat. Activeaza si ceilalti intelectuali. S-au dat serbari in cadrul caminului si se tin de catre doamna Toader Elizabeta sezatori cu satenii si separat cu satencile. Acestea din urma invatind cum se face sapunul si diferite lucruri ca tesuturi si cusaturi.
Biblioteca scolara a fost distrusa si s-a inceput reinfiintarea ei. Exista biblioteca ramasa de la fosta societatea „Junimea" ce se v-a aduce la scoala si folosita atit la scoala cat si la camin. Elevii sunt grupati pe comunitati de munca si ingrigesc cimitirul satelor. Am examenat clasele Il-a, a IlI-a si a l V-a de sub conducerea doamnei Toader Elizabeta unde erau prezenti clasele 11-11, clasa 111 - 23 si clasa IV - 15. In total prezenti 49 din 50 inscrisi. Elevii clasei a I I-a citesc foarte bine, socotesc si raspund foarte bine sunt vioi si disciplinati . Elevii clasei a treia de asemenea citesc foarte bine. Examinati la geografie, istorie, stiintele natu¬rale si gramatica dau Raspunsuri foarte bune. Elevii clasei a IV-a citesc foarte bine. Analizeaza cu multa usurinta la gramatica si sunt stapini pe
cele invatate la matematica. Se descurca foarte bine din orice situatie ar fi pusi. Sunt toti vioi si foarte atenti si disciplinati . Cinta toate cintecele patriotice - nati onale si le executa foarte bine. Doamna Toader Elizabeta aici ca si in conducerea generala a scolii se prezinta ca o adevarata artista. Face elevilor ce-i are sub conducere cum si satenilor unde este bine aprecIata si respectata o adevarata comoara nati onal patriotica romineasca. Notam activitatea doamnei Toader Elizabeta si rezultatul inspectiei de azi cu «foarte bine»...
Ca directoare a caminului v-a fi propusa la fundati e doamna Toader Elizabeta. Combustibil scoala arc si primaria se ingrijeste foarte mult de bunul mers al scolilor. Este o armonie intre sat si intelectualii din localitate. Se intereseaza cu totii de ridicarea satului si de ridicarea starii sociale si materiale a satenilor. Drept care am incheiat prezentul proces verbal." (Anuarul invatamintului primar, Bucuresti, 1933, p. 380; ANRM, F.339L1 d.H862f.l-3.)
In primii ani postbelici ca director al scolii primare din Siscani a fost Serghei l. Damian. In 1948 a fost deschisa scoala de sapte ani, functia de director fiind atunci exercitata de Maxim S. Gorgan, iar intre 1950-1985 de Vasile T. Celac. In perioada 1947-1995 scoala de sapte ani din Afumati a fost condusa de carte Eugen D. Popov. Despre acest ultim pedagog, Dumitru Mititelu, redactorul-sef al ziarului Gazeta de VEST, originar din Siscani scria: „In cimitirul din partea Afumatilor, sub o cruce ingradita cu un gardut de metal, odihneste acela care din 1947 a fost director de scoala: Evghenii Dmitrievici Popov. Asa i-a zis intreg satul cat a fost in viata, acest nume i-a ramas si pe tablita funerara.
Era gospodar, privea la scoala ca la casa lui si avea o atitudine corespunzatoare. Printre noi, elevii„i se mai spunea si «rominul care bate». Fereasca Dumnezeu si pe elevi, si pe parinti, daca cineva incepea sa prea lipseasca de la lectii. Cit priveste invatatura, ne baga in cap cu palma si varguta toate mi-ti-vi-lurile gramaticii lui Ciobanu in Asa masura, ca deja fiind studenti la universitate, elevii lui observau ca nu prea au ceva nou de invatat. Odata, de Sfintele Paste, cind lectiile semanau a sezatoare
Invatatoarea Maria A.Popov impreuna cu un grup de elevi
Directorul scolii eugen D.Popov si un grup de elevi (1961)
am auzit de la el doua versuri care i-au scapat fiindca ciocnise si el, probabil, dis-de-dimineata niste oua:
Muntii nostri aur poarta,
Noi cersim dinpoarta-npoarta...
Era inca prin anii '50 si vorba despre munti era cam eretica printre dealurile noastre. Ar fi si acesta un detaliu de caracteristica pe linga faptul ca chiar nici batrinii din sat nu-1 salutau Fara sa-st ridice cozorocul sepcilor
Pedagogi ai scolii din Siscani catre 1967. in rindul intii (de la stinga la dreapta): Natalia I. Gilea,Vasile T. Cclac, Vasile A. Covatari. in rindul doi (de la stinga la dreapta): Vasilisa A. Zubco, Vera Gh. Macrinschi, Margareta P. Florca, Valentina N. Pavelescu, Parascovia P. Vidrascu (Condrea), lulia I. Gobjili, Olga A. Cclac, Lidia I. Mclin, ( r isihia D. Caldararu . in rindul trei (de la stinga la dreapta): Vera l. Garacinschi, Maria A. Uascalov, Dina I. Mazur (Lisac), Elena E. Malenchi, Ion V. Jignea.
Grupul de pedagogi si elevi (1978)
Sotia sa, Maria Alexeievna, a inceput a invata copiii satului cititul, scrisul si socotitul inca din 1943 si a tot facut acest lucru 44 de ani. Ne invata conform programelor, manualelor... Dar intr-o zi ploioasa, Cand nu puteam face educati a fizica afara , a aliniat toate fetele din clasa la un perete, baietii - la alt perete si ne invata cum sa ne apropiem de fata, cum sa tinem mina stinga indoita putin Ia spate, cum sa intindem mina dreapta si printr-o plecaciune sa invitam fata la dans, cum mai apoi sa o conducem la loc...
Noi, care stiam bine cum flacaii cheama fetele la joc, facindu-le semn cu degetul indoiat, ridcam pe infundate de lectia Mariei Alexeievna. Si mai ridem si astazi cu toate generati ile care au urmat dupa noi. Aristocratismul bunelor maniere nu a prea prins radacini in mediul nostru muncitoresc, iar stima fata de invatator, pe care directorul Popov o impunea tuturor, s-a tot diluat proportional odata cu cresterea bataturilor in palmele invatatorimii in timp de vara, cu invinctirea lor la timp de toamna..."
Grupul pedagogilor din Siscani (1986)
Printre pedagogii care au activat mai multi ani ii mentionam pe Agafia Ghcorghe Apostol, Nina Alexei Birladeanu, Cristina Dumitru Caldarim, Ion Tudor Canter, Margareta Petru Cojocaru (Florea), Vasile Alexei Covatari, Valeriu Eugen Florea, Tatiana Vasile Gasper (Toma), lulia Isidor Gobjila, Maria lacob Gurulca, Lidia Nicolae Jignea, Petru Anton Jignea, Tatiana Pavel Jignea, Maria Ion Lacatus, Vera Gheorghe Macrinschi (Lupascu), Vera Gheorghe Macrinschi, Dina Ion Mazur (Lisac), Lidia IonMclin, Valeriu Petru Nicoara, Nina Nicodim Pavelescu, Maria Elexei Popov, Gheorghe Anton Railean u, Valentin Dumitru Roset, Gheorghe Ion Rotaru, Eugenia Petru Tiganciuc (Chirica), Tatiana Vasile Toma, Vladimir Vasile Valicov, Maria Nicolac Vasilica,Vasilisa Andrei Zubco etc.
Din 1985 scoala medie din Siscani este condusa de carte Grigore V. Lacatus (n. 1950), absolvent al Facultatii de Biologic si Chimie a Universitstii de Stat din Tiraspol (1976). in martie 2003 corpul didactic al gimnaziului din localitate era compus din urmatorii pedagogi:
Anitoi Lilia Mihail (invatatoare la clasele primare, stagiu: 11 ani) Birladean Nina Alexei (profesoara de matematica, stagiu: 25 de ani) Bodean Daniela Valentin (invatatoare la clasele primare, stagiu: 6 ani) Bodcan Vladimor P. (director adjunct, prof. de biologie si chimie, stagiu: 5 ani) Caldararu Aliona N. (prof. de limba si literatura romina, stagiu: 11 ani) Ceban Maria Vasile (profesoara de fizica si matematica, stagiu: 18 ani) Cornescu Tatiana Constantin (invatatoare la clasele primare, stagiu: 6 ani) Florea Margareta Petru (invatatoare la clasele primare, stagiu: 37 ani) Gurulea Maria lacob (profesoara de limba franceza, stagiu: 18 ani) Jignea Lidia Nicolae (pensionara, profesoara de limba rusa, stagiu: 45 de ani) Lacatus Maria Ion (profesoara de limba romina, stagiu: 26 ani) Loghin Gheorghe Ion (profesor de istorie si drept, stagiu: 35 de ani) Marinat Rodica Constantin (profesoara de istorie si drept, stagiu: 11 ani) Muntcanu Lilia Ion (profesor de arta plastica, stagiu: 3 ani) Railean Elisavcta Ion (invatatoare la clasele primare, stagiu: 42 ani) Roset Silvia Petru (invatatoare la clasele primare, stagiu: 34 ani) Rosct ValentinDumitru (profesor de educati a fizica, stagiu: 26 ani)
Vederea actuala a gimnaziului din Siscani
Casa de Cultura
Adaugam ca gimnaziul activa intr-un singur schimb, fiind frecventat zilnic de 312 elevi, inclusiv 54 domiciliati in Drojdieni. Scoala dispunea de incalzire autonoma si o cantina cu 156 locuri fapt care ii permitea sa ofere mincare calda tuturor elevilor inscrisi. De remarcat ca activitatea normala a scolii era asigurata de primaria locala si de cel mai important agent economie din localitate- SRL „NI V-IMPEX".
|